Бази даних


Наукова періодика України - результати пошуку


Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Повнотекстовий пошук
 Знайдено в інших БД:Книжкові видання та компакт-диски (1)Автореферати дисертацій (1)Реферативна база даних (10)
Список видань за алфавітом назв:
A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  L  M  N  O  P  R  S  T  U  V  W  
А  Б  В  Г  Ґ  Д  Е  Є  Ж  З  И  І  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Х  Ц  Ч  Ш  Щ  Э  Ю  Я  

Авторський покажчик    Покажчик назв публікацій



Пошуковий запит: (<.>A=Святненко Р$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 20
Представлено документи з 1 до 20
1.

Святненко Р. С. 
Вплив імпульсних електричних полів на склад і властивості незбираного молока [Електронний ресурс] / Р. С. Святненко, А. І. Українець, А. І. Маринін, О. В. Кочубей-Литвиненко // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2016. - Т. 22, № 4. - С. 241-247. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2016_22_4_31
Досліджено характер впливу імпульсних електричних полів (ІЕП) на склад і властивості незбираного молока. Встановлено, що у процесі оброблення незбираного молока ІЕП у діапазоні напруженості 15 - 30 кВ/см і тривалості 10 - 30 с спостерігається нетепловий ефект зростання температури сировини до 45 - 85 <^>oC. При цьому приріст температури корелював з напруженістю та тривалістю оброблення. В ході досліджень суттєвих змін складу та фізико-хімічних показників молока за всіх режимів оброблення не виявлено. Встановлено відсутність фосфатази в зразках незбираного молока після дії імпульсних електричних полів за напруженості 15 кВ/см протягом 27 с і напруженості 30 кВ/см протягом 20 - 27 с. Досліджено динаміку титрованої кислотності в зразках незбираного молока, обробленого ІЕП за різних режимів, протягом зберігання.Досліджено характер впливу імпульсних електричних полів (ІЕП) на амінокислотний склад незбираного (сирого) молока. Біологічна цінність білка характеризується ступенем відповідності його амінокислотного складу потребам організму в амінокислотах для синтезу білка. Білкові речовини, до складу яких не входить хоча б одна з життєво необхідних амінокислот чи міститься їх у дуже незначній кількості, що не може забезпечити нормальну діяльність організму, належать до неповноцінних. З огляду на це під час визначення харчової цінності молока враховували насамперед, якою мірою кількісне співвідношення незамінних амінокислот, що міститься в ньому, наближається до оптимального, визначеного міжнародною комісією ФАО/ВООЗ, а також сумарне співвідношення незамінних і замінних амінокислот. Об'єкт дослідження - імпульсні електричні поля. Предмет дослідження - амінокислотний склад незбираного молока до та після оброблення імпульсними електричними полями. Оброблення незбираного молока здійснювали на експериментальній установці, що складається з трансформатора, іскрових розрядників, ємнісних нагромаджувачів енергії, системи керування, робочої камери. Встановлено, що під час оброблення незбираного молока сильними імпульсними електричними полями (ІЕП) з напруженостями в діапазоні від 10 до 50 кВ/см за загальної тривалості обробки в стаціонарній робочій камері, враховуючи паузи між імпульсами, до 30 с включно молоко містить усі незамінні амінокислоти. У ході досліджень з'ясовано, що домінуючою амінокислотою є лізин, а лімітуючою - група метеонін + цистин. У результаті порівняння амінокислотного складу досліджуваних зразків з еталонним білком було розраховано коефіцієнт утилітарності, який становить 1,25 і 1,23. Доведено, що обробка ІЕП суттєво не впливає на амінокислотний склад сирого молока, що підлягає обробці. За такої обробки спостерігається незначне зниження вмісту всіх амінокислот, але при цьому його біологічна цінність відповідає медикобіологічним вимогам.
Попередній перегляд:   Завантажити - 367.619 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
2.

Святненко Р. С. 
Вплив імпульсного електромагнітного поля на життєздатність Escherichia Coli в модельному розчині води [Електронний ресурс] / Р. С. Святненко, А. І. Маринін, А. І. Українець, О. В. Кочубей–Литвиненко // Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. Серія : Техніка та енергетика АПК. - 2016. - Вип. 252. - С. 185-191. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/nvnau_tech_2016_252_29
Попередній перегляд:   Завантажити - 592.928 Kb    Зміст випуску     Цитування
3.

Святненко Р. С. 
Дослідження впливу імпульсних електромагнітних полів на органолептичні показники незбираного молока [Електронний ресурс] / Р. С. Святненко, А. І. Маринін, О. В. Кочубей-Литвиненко, М. І. Бойко // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького. Серія : Харчові технології. - 2017. - Т. 19, № 75. - С. 157-160. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/nvlnuftech_2017_19_75_34
Попередній перегляд:   Завантажити - 301.621 Kb    Зміст випуску     Цитування
4.

Святненко Р. С. 
Вплив імпульсного електромагнітного поля на життєздатність Escherichia coli в модельному розчині молочної сироватки [Електронний ресурс] / Р. С. Святненко, А. І. Маринін, О. В. Кочубей–Литвиненко, В. Б. Захаревич // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького. Серія : Харчові технології. - 2016. - Т. 18, № 2. - С. 92-94. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/nvlnuftech_2016_18_2_20
Попередній перегляд:   Завантажити - 261.367 Kb    Зміст випуску     Цитування
5.

Святненко Р. С. 
Вплив імпульсних електричних полів на мікробіологічні показники та вміст вітаміну С в незбираному молоці [Електронний ресурс] / Р. С. Святненко, А. І. Маринін, А. В. Макогон, О. П. Фурсік // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького. Серія : Харчові технології. - 2017. - Т. 19, № 80. - С. 29-32. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/nvlnu_2017_19_80_8
Досліджено характер впливу імпульсних електричних полів (ІЕП) на склад і властивості незбираного молока. Встановлено, що у процесі оброблення незбираного молока ІЕП у діапазоні напруженості 15 - 30 кВ/см і тривалості 10 - 30 с спостерігається нетепловий ефект зростання температури сировини до 45 - 85 <^>oC. При цьому приріст температури корелював з напруженістю та тривалістю оброблення. В ході досліджень суттєвих змін складу та фізико-хімічних показників молока за всіх режимів оброблення не виявлено. Встановлено відсутність фосфатази в зразках незбираного молока після дії імпульсних електричних полів за напруженості 15 кВ/см протягом 27 с і напруженості 30 кВ/см протягом 20 - 27 с. Досліджено динаміку титрованої кислотності в зразках незбираного молока, обробленого ІЕП за різних режимів, протягом зберігання.Досліджено характер впливу імпульсних електричних полів (ІЕП) на амінокислотний склад незбираного (сирого) молока. Біологічна цінність білка характеризується ступенем відповідності його амінокислотного складу потребам організму в амінокислотах для синтезу білка. Білкові речовини, до складу яких не входить хоча б одна з життєво необхідних амінокислот чи міститься їх у дуже незначній кількості, що не може забезпечити нормальну діяльність організму, належать до неповноцінних. З огляду на це під час визначення харчової цінності молока враховували насамперед, якою мірою кількісне співвідношення незамінних амінокислот, що міститься в ньому, наближається до оптимального, визначеного міжнародною комісією ФАО/ВООЗ, а також сумарне співвідношення незамінних і замінних амінокислот. Об'єкт дослідження - імпульсні електричні поля. Предмет дослідження - амінокислотний склад незбираного молока до та після оброблення імпульсними електричними полями. Оброблення незбираного молока здійснювали на експериментальній установці, що складається з трансформатора, іскрових розрядників, ємнісних нагромаджувачів енергії, системи керування, робочої камери. Встановлено, що під час оброблення незбираного молока сильними імпульсними електричними полями (ІЕП) з напруженостями в діапазоні від 10 до 50 кВ/см за загальної тривалості обробки в стаціонарній робочій камері, враховуючи паузи між імпульсами, до 30 с включно молоко містить усі незамінні амінокислоти. У ході досліджень з'ясовано, що домінуючою амінокислотою є лізин, а лімітуючою - група метеонін + цистин. У результаті порівняння амінокислотного складу досліджуваних зразків з еталонним білком було розраховано коефіцієнт утилітарності, який становить 1,25 і 1,23. Доведено, що обробка ІЕП суттєво не впливає на амінокислотний склад сирого молока, що підлягає обробці. За такої обробки спостерігається незначне зниження вмісту всіх амінокислот, але при цьому його біологічна цінність відповідає медикобіологічним вимогам.
Попередній перегляд:   Завантажити - 284.945 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
6.

Святненко Р. С. 
Вивчення впливу електрофізичних методів обробки на мікробіологічні показники харчових продуктів [Електронний ресурс] / Р. С. Святненко, А. І. Маринін, О. В. Кочубей-Литвиненко // Техніка, енергетика, транспорт АПК. - 2017. - № 1. - С. 125-130. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/tetapk_2017_1_26
Попередній перегляд:   Завантажити - 199.161 Kb    Зміст випуску     Цитування
7.

Українець А. І. 
Дослідження впливу електромагнітної обробки на мікроорганізми молочної сироватки [Електронний ресурс] / А. І. Українець, А. І. Маринін, Р. С. Святненко, О. В. Кочубей-Литвиненко, М. І. Бойко // Вісник Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка. - 2016. - Вип. 179. - С. 146-152. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vkhdtusg_2016_179_24
Досліджено характер впливу імпульсних електричних полів (ІЕП) на мікроорганізми в молочній сироватці. Встановлено, що у разі оброблення молочної сироватки імпульсними електричними полями в діапазоні напруженості 15 - 30 кВ/см та тривалості 30 с спостерігали повну інактивацію мікроорганізмів.
Попередній перегляд:   Завантажити - 455.034 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
8.

Святненко Р. С. 
Дослідження обробки незбираного молока імпульсними електричними полями [Електронний ресурс] / Р. С. Святненко, А. І. Маринін, О. В. Кочубей–Литвиненко, О. П. Фурсік // Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. Серія : Техніка та енергетика АПК. - 2017. - Вип. 268. - С. 118-124. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/nvnau_tech_2017_268_16
Попередній перегляд:   Завантажити - 586.337 Kb    Зміст випуску     Цитування
9.

Святненко Р. С. 
Вплив імпульсних електричних полів на амінокислотний склад незбираного молока [Електронний ресурс] / Р. С. Святненко, А. І. Українець, А. І. Маринін, О. В. Кочубей-Литвиненко, М. І. Бойко // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2018. - Т. 24, № 1. - С. 119-125. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2018_24_1_16
Досліджено характер впливу імпульсних електричних полів (ІЕП) на склад і властивості незбираного молока. Встановлено, що у процесі оброблення незбираного молока ІЕП у діапазоні напруженості 15 - 30 кВ/см і тривалості 10 - 30 с спостерігається нетепловий ефект зростання температури сировини до 45 - 85 <^>oC. При цьому приріст температури корелював з напруженістю та тривалістю оброблення. В ході досліджень суттєвих змін складу та фізико-хімічних показників молока за всіх режимів оброблення не виявлено. Встановлено відсутність фосфатази в зразках незбираного молока після дії імпульсних електричних полів за напруженості 15 кВ/см протягом 27 с і напруженості 30 кВ/см протягом 20 - 27 с. Досліджено динаміку титрованої кислотності в зразках незбираного молока, обробленого ІЕП за різних режимів, протягом зберігання.Досліджено характер впливу імпульсних електричних полів (ІЕП) на амінокислотний склад незбираного (сирого) молока. Біологічна цінність білка характеризується ступенем відповідності його амінокислотного складу потребам організму в амінокислотах для синтезу білка. Білкові речовини, до складу яких не входить хоча б одна з життєво необхідних амінокислот чи міститься їх у дуже незначній кількості, що не може забезпечити нормальну діяльність організму, належать до неповноцінних. З огляду на це під час визначення харчової цінності молока враховували насамперед, якою мірою кількісне співвідношення незамінних амінокислот, що міститься в ньому, наближається до оптимального, визначеного міжнародною комісією ФАО/ВООЗ, а також сумарне співвідношення незамінних і замінних амінокислот. Об'єкт дослідження - імпульсні електричні поля. Предмет дослідження - амінокислотний склад незбираного молока до та після оброблення імпульсними електричними полями. Оброблення незбираного молока здійснювали на експериментальній установці, що складається з трансформатора, іскрових розрядників, ємнісних нагромаджувачів енергії, системи керування, робочої камери. Встановлено, що під час оброблення незбираного молока сильними імпульсними електричними полями (ІЕП) з напруженостями в діапазоні від 10 до 50 кВ/см за загальної тривалості обробки в стаціонарній робочій камері, враховуючи паузи між імпульсами, до 30 с включно молоко містить усі незамінні амінокислоти. У ході досліджень з'ясовано, що домінуючою амінокислотою є лізин, а лімітуючою - група метеонін + цистин. У результаті порівняння амінокислотного складу досліджуваних зразків з еталонним білком було розраховано коефіцієнт утилітарності, який становить 1,25 і 1,23. Доведено, що обробка ІЕП суттєво не впливає на амінокислотний склад сирого молока, що підлягає обробці. За такої обробки спостерігається незначне зниження вмісту всіх амінокислот, але при цьому його біологічна цінність відповідає медикобіологічним вимогам.
Попередній перегляд:   Завантажити - 613.694 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
10.

Пасічний В. М. 
Пакування під вакуумом, як спосіб подовження термінів зберігання охолодженого м'яса та напівфабрикатів з нього [Електронний ресурс] / В. М. Пасічний, О. В. Храпачов, А. І. Маринін, Р. С. Святненко, А. М. Гередчук // Харчова промисловість. - 2018. - № 23. - С. 88-94. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Khp_2018_23_15
Попередній перегляд:   Завантажити - 459.444 Kb    Зміст випуску     Цитування
11.

Українець А. І. 
Застосування фізично зміненої (активованої) води для підвищення ефективності технологій харчового виробництва та поліпшення якості продукції [Електронний ресурс] / А. І. Українець, Ю. В. Большак, Р. С. Святненко, Ж. І. Прохоренко // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2018. - Т. 24, № 5. - С. 218-224. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2018_24_5_27
Якість харчових продуктів пов'язана з фізіологічною повноцінністю води, хоча специфіка виробництва накладає свої галузеві нормативні корективи щодо якості води як складової харчової продукції. Хімічне та гігієнічне поняття "чиста питна вода" не тотожні. З хімічного погляду бідистилят наближається до уявлення про абсолютно чисту воду. Але гігієнічний підхід визначає таку воду як фізіологічно неповноцінну. Розкрито особливу роль води, яка є структурно-енергетичною основою живої матерії, не тільки у плані забезпечення фізіологічної повноцінності питної води, але й як важливого фактора забезпечення якості харчової продукції, компонентом якої вода є практично завжди. Розглянуто еволюцію критеріїв якості питної води від показників її санітарно-хімічної безпеки до прийняття поняття фізіологічної повноцінності питної води, а також вплив води на якість харчових продуктів. Показано перевагу води як джерела поповнення організму біогенними речовинами. Проаналізовано новий підхід до цілеспрямованої зміни фізико-хімічних та біологічних властивостей води шляхом безреагентного (фізичного) впливу на воду різними фізичними чинниками. Показано, що при цьому, без будь-яких змін її хімічного складу, фізично змінена вода здатна набувати нового квазінерівноважного термодинамічного стану, пов'язаного з нагромадженням молекулами води надлишкової вільної енергії. За рахунок останньої, після припинення фізичної дії на воду, може виконуватися робота (включаючи біологічну) в тих середовищах, до яких вода входить. Показано особливість використання безреагентно модифікованої (активованої) води як компонента водних середовищ у харчових технологіях. Наведено численні приклади успішного впровадження електрохімічно активованої води (аноліту та католіту) в різноманітних галузях харчових виробництв та одержаний від цього техніко-економічний, екологічний ефект і покращання якості продукції.
Попередній перегляд:   Завантажити - 909.467 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
12.

Пасічний В. М. 
Біологічна цінність кров'яних ковбас з використанням сухої молочної сироватки [Електронний ресурс] / В. М. Пасічний, О. В. Кочубей-Литвиненко, А. І. Маринін, Д. В. Гармаш, Р. С. Святненко // Вісник Херсонського національного технічного університету . - 2018. - № 2. - С. 137-142. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vkhdtu_2018_2_20
Попередній перегляд:   Завантажити - 371.103 Kb    Зміст випуску     Цитування
13.

Українець А. І. 
Окисно-відновний баланс питної води – показник її якості та фізіологічної повноцінності [Електронний ресурс] / А. І. Українець, Ю. В. Большак, А. І. Маринін, Р. С. Святненко // Харчова промисловість. - 2018. - № 24. - С. 6-14. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Khp_2018_24_3
Розглянуто усвідомлення сучасною наукою важливості вивчення і контролю окисно-відновного балансу питної води як показника її якості та фізіологічної повноцінності. Проаналізовано вплив водного, сольового, кислотно-лужного й окисно-відновного балансів ендогенних водних середовищ, які залежать від якості та фізіологічної повноцінності питної води, на водний гомеостаз клітинного середовища та організму в цілому. Окреслено перспективи використання безреагентно активованої питної води в електронно-донорному стані для створення питної води з оздоровчими властивостями та розробки нового класу продукції харчової промисловості з поліпшеними споживчими характеристиками та компенсаторними властивостями стосовно дефіциту надходження в організм електронів з довкілля, питної води та продуктів харчування.
Попередній перегляд:   Завантажити - 672.359 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
14.

Маринін А. І. 
Дослідження впливу режимів ЕГО на мікрофлору сокостружкової суміші [Електронний ресурс] / А. І. Маринін, Ж. І. Прохоренко, Р. С. Святненко, Т. А. Мартиненко // Вчені записки Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського. Серія : Технічні науки. - 2018. - Т. 29(68), № 4(2). - С. 121-124. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/sntuts_2018_29(68)_4(2)__24
Попередній перегляд:   Завантажити - 237.401 Kb    Зміст випуску     Цитування
15.

Українець А. І. 
Теоретико-емпірична оцінка змін структурно-енергетичного стану фізично зміненої води та їх біологічних наслідків [Електронний ресурс] / А. І. Українець, Ю. В. Большак, А. І. Маринін, Р. С. Святненко, С. В. Позняковський // Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. - 2019. - Вип. 1. - С. 172-184. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Pt_2019_1_18
Попередній перегляд:   Завантажити - 419.463 Kb    Зміст випуску     Цитування
16.

Маринін А. І. 
Дослідження впливу електрогідравлічного оброблення на отримання фруктозо-олігосахаридних сумішей [Електронний ресурс] / А. І. Маринін, С. В. Позняковський, Н. М. Бреус, Р. С. Святненко // Вісник Національного технічного університету "ХПІ". Серія : Нові рішення в сучасних технологіях. - 2019. - № 10. - С. 93-100. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/vntuhpi_2019_10_14
Попередній перегляд:   Завантажити - 522.457 Kb    Зміст випуску     Цитування
17.

Большак Ю. В. 
Вивчення впливу КВЧ-опромінення води на її структурно-енергетичний стан і можливі біологічні наслідки процесу [Електронний ресурс] / Ю. В. Большак, А. І. Українець, А. І. Маринін, Р. С. Святненко // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2019. - Т. 25, № 5. - С. 216-225. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2019_25_5_25
Серед численних джерел електромагнітного опромінення (ЕМО) в останньому десятилітті лідирують пристрої бездротового зв'язку. Інтерес до такого електромагнітного тла значно зріс після відкриття особливої чутливості до нього біологічних організмів, включаючи людей. Вивчення біологічного відгуку на міліметрове, або квазівисокочастотне (КВЧ) випромінення розширило його використання в біології, медицині, виробництві. Після впровадження НВЧ-терапії з'явився новий метод терапії - КВЧ-терапія. Причому загальновизнано, що основою терапевтичного ефекту є зміна під впливом ЕМО структурно-енергетичного стану (СЕС) ендогенної води. Досліджено показники СЕС води (pH, ovp, ppm, кінематична в'язкість) до та після опромінення від смартфону Lenovo A820 на відстані 15 мм від антени апарата до поверхні води. Товщина шару води - 10 мм, час опромінення води - 60 і 120 с. Встановлено, що зміна циклічного характеру параметрів СЕС води після опромінення в безпосередній близькості мобільного телефону свідчить про високу ймовірність впливу такого опромінення на СЕС зовнішньо- та внутрішньоклітинної води в тканинах людського організму, що безпосередньо контактують з мобільним телефоном у процесі користування. Проведені дослідження підтвердили, що до чинних правил особистої гігієни слід додати правила електромагнітної гігієни, щоб гарантувати безпечність для здоров'я користування засобами бездротового зв'язку, потужність яких зростає.
Попередній перегляд:   Завантажити - 398.98 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
18.

Українець А. І. 
Вода: між довкіллям і життям [Електронний ресурс] / А. І. Українець, Ю. В. Большак, А. І. Маринін, В. Я. Каганов, Р. С. Святненко // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2020. - Т. 26, № 5. - С. 7-16. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2020_26_5_3
Попередній перегляд:   Завантажити - 497.514 Kb    Зміст випуску     Цитування
19.

Большак Ю. В. 
Дослідження закономірностей формування оздоровчих антиоксидантних електронодонорних властивостей функціональної питної води, модифікованої аскорбіновою та лимонною кислотою [Електронний ресурс] / Ю. В. Большак, О. С. Каленик, А. І. Маринін, Р. С. Святненко // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького. Серія : Харчові технології. - 2020. - Т. 22, № 94. - С. 3-7. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/nvlnuftech_2020_22_94_3
Попередній перегляд:   Завантажити - 570.288 Kb    Зміст випуску     Цитування
20.

Большак Ю. В. 
Біоелектроніка і закономірності набуття оздоровчих властивостей питною водою, збагаченою молекулами водню [Електронний ресурс] / Ю. В. Большак, А. І. Маринін, Р. С. Святненко, В. В. Шпак // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2021. - Т. 27, № 5. - С. 57-66. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2021_27_5_9
Незважаючи на розквіт досягнень електроніки, люди й гадки не мали, що їхня життєдіяльність, по суті, забезпечується розділенням зарядів (електронів, протонів та іонів). Але, на відміну від електронних пристроїв, ці процеси відбуваються безпосередньо в клітинах, тканинах та органах живих істот. Тривалий час молекула водню через міцність ковалентних зв'язків між атомами H сприймалася як хімічно та біологічно інертна. Найпростіший шлях водню до організму визнано з питною водою, збагаченою молекулами H2. Виявлено також протизапальні властивості водневої води та унікальні її селективні антиоксидантні властивості: здатність до ефективної нейтралізації найбільш активних радикалів - гідроксилу (H) і пероксинітриту (ONOO<^>-). Саме ці радикальні активні форми кисню (АФК) відповідальні за більшість хвороб і патологічних станів різних органів і систем організму. В переважній більшості досліджень проте не пояснюється, як хімічно інертні молекули водню можуть брати участь в окисно-відновних реакціях, забезпечуючи набуття водою відновного електронодонорного стану з величиною ОВП -200 - -300 мВ. Підтверджено наукову ідею про те, що хімічна та біологічна активність молекул водню у воді можна досягати шляхом їх активації. Припущено, що розпад атомів водню безпосередньо у мітохондріях створює імовірність участі їх електронів і протонів у біоенергетичних процесах у клітинах, позитивно впливаючи на їхній фізіологічний стан. Сформульовано фізико-хімічну біоелектронну модель процесу набуття водою, збагаченою молекулами водню, відновного електронодонорного стану. Розроблено новий метод отримання водневої води біохімічним методом, шляхом збагачення водного біосередовища воднем метаболічного походження від природних мікробних культур на субстратах рослинного походження.
Попередній перегляд:   Завантажити - 567.127 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
 
Відділ наукової організації електронних інформаційних ресурсів
Пам`ятка користувача

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського